5 Eylül 2013 Perşembe

HAYRET, KİTAP BİTMİŞ


Engin ERKİNER

1989 Berlin Duvarı adlı kitabım 2006 yılı başlarında İmge Kitabevi’nde yayınlandı. Gerçekte iki yıl önce yazılmıştı. Yaklaşık bir buçuk yıl birkaç yayınevini dolaştı. Tanınmış bir yayınevinde basılmasını istiyordum, bu nedenle bekledim. İki yayınevinden kitap için övgünün yanı sıra, “ama biz basamayız” cevabı geldi. Ardından İmge Kitabevi’nin iki editörü tarafından ayrı ayrı okundu ve fazlasıyla beğenildi ve ardından basıldı.


Baskı sayısı 2000 adetti. Bu tür kitaplar en fazla bu kadar satıldığı için yayınevi de bu rakamda karar kılmıştı. Sonradan öğrendiğime göre, 2000 rakamı on yıl öncesine aitmiş. Bu tür kitaplar artık en fazla bin tane satıyormuş…


Yıl 2010 ortası, basımın üzerinden 4,5 yıl geçti ve kitap neredeyse bitti. 30 tane kalmış, onları da ben aldım, zira sürekli isteyen oluyor.


60 küsur milyon nüfusu olan bir ülkede acı bir durum ama yine de kitap, kendi kategorisinin sınırına kadar gidebilmiş.


Birisi Almanca olmak üzere 11 kitabım var ve en çok bu kitabı severim. Adından da belli olduğu üzere sosyalist bir ülkenin, Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin tarihini anlatır ve buradan hareketle reel sosyalizm üzerine çıkarsamalar yapar. (Almanca kitabım da Bulgaristan’ın tarihini anlatır.)


Yazılmasının üzerinden 6 yıl geçtikten sonra, bu kitabı bugün sistematiğinde düzenlemeler yaparak yazardım. Son 6 yılda reel sosyalizmin tarihi konusunda bilgim oldukça genişledi. Bu genişleme, anlatımda farklı bir sistematiği gerekli kılıyor.


Yakın geleceğe ilişkin bazı planlarım var…


Plan tabii, ne kadar yapabilirim, bilmiyorum.


Öncelikle Bulgaristan’daki reel sosyalizmin tarihini anlatan kitabı yeniden ve genişleterek Türkçe’de yazmak…


Gelecek yıl SSCB’nin tarihe karışmasının 30. yılı… Bu ülkede reel sosyalizmin tarihini anlatmaya çalışmak ve doğal olarak bugünün sosyalizmi hakkında da çıkarsamalar yapmak…


Bu epeyce zor bir iş…


“1900’den Günümüze Büyük Düşünürler” kitap dizisinde Stalin’in de yer alması gerektiğini savundum. Stalin’in ne kadar düşünür olduğu tartışmalıdır ama görüşleriyle 20. yüzyılı fazlasıyla etkilemiştir. Kitap dizisinin amacı da, görüşleriyle 20. yüzyılı etkilemiş olanları anlatmak olduğuna göre, Stalin bu kişilerin arasında neden yer almasın?


Stalin maddesini hazırlamam gerek… Madde dediğime bakmayın, en az yüz büyük boy kitap sayfası tutar…


Anlatılacak olan Stalin’in kendisi değil, onunla simgeleşen bir dönemin reel sosyalizm tarihi…


Yapılacak işleri düşündükçe içimi sıkıntı basıyor…

Hiç yorum yok: